Атракция по крайбрежната алея с ретро автомобилите на 19-ото класик рали "Нептун"

27.06.2016

През август 2016-та се навършват 90 години от създаването на Централните морски бани във Варна.
Като съпътстващо мероприятие на провеждането на Класик рали „Нептун” е организирана своеобразната улична изложба, посветена на 90 ГОДИНИ ЦЕНТРАЛНИ МОРСКИ БАНИ – ВАРНА. Годишнината ще се отбележи с позиционирането по протежението на Крайбрежна алея кап. Георги Георгиев на фотоколажи от стари кадри, съхранили моменти от историята на Централните морски бани. 
Тази година колите от класик рали "Нептун" ще преминат през крайбрежната алея на Варна. Проявата преди минути стартира за 19-ти път от община Варна. След това всички участващи 18 екипажа (3 отпаднаха по технически причини) се строиха пред “Кални бани” (там имаше и часова контрола) за официално представяне и втори церемониален старт.
Андрей Василев –  търговски директор на фирма “Лазурен бряг`91”, която е концесионер на градските плажове, и член на организационния комитет на ралито, даде началото на следващия етап от състезанието.
"И аз като всеки мъж имам страст към колите, към автомобилните спортове. Срещнах организатора на рали "Нептун" и естествено прегърнах идеята то да стане част честването на 90 г. на Централни и Северни морски бани. Те са реставрирани и реновирани. Какво по-добре от това от този 19-и старт ретро ралито да минава през крайбрежната алея. Надявам се това да стане традиция. И вярвам, че ще градим все повече и мащабни мероприятия точно в такъв вид", коментира за Медийна група "Черно море" Андрей Василев.
 Той иска състезанието да стане по-интересно и масово в бъдеще.

"Това е идеята и желанието ни. Надявам се все повече хора да събираме на варненските бани, защото те са исторически паметник на нашия град", добави търговският директор на фирма “Лазурен бряг`91” и член на организационния комитет на ралито.
В неделя в 17 ч. пак пред “Кални бани” ще се проведе награждаването на победителите. В два дни колите ще бъдат атракция за гражданите и гостите на морската столица.
Спонсор на ралито е фирма “Лазурен бряг`91”, която е концесионер на градските плажове. Тази година на старт застанаха екипажи от Варна, Каварна, Сливен, Пловдив, София и Перник.Според организаторите 19-ото класик рали “Нептун” с уникалната си отсечка по крайбрежната алея ще бъде и ключово за разпределение на призовите места в държавния шампионат. Тази година състезанието включва 12 часови контроли, 14 етапа точна езда и 1 майсторско управление - общо 270 км.
 Като съпътстващи прояви на ралито се организират изложба на стационарни модели на транспортна техника от Модел клуб “Варна” (във фоайето на общината), както и честване на 90 г. Морски бани – Варна.


Красимир Николов
Борис Проданов
Снимки Пламен Гутинов
ИА Черно море