Благотворителна кинопрожекция за децата на Варна по повод началото на учебната година

04.09.2017

Най-смешните 12 епизода от любимия на цял свят детски анимационен сериал „Маша и Мечока“ ще бъдат показани благотворително за децата на Варна на 10 септември (неделя) от 16 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. Прожекцията е по повод предстоящата нова учебна година и се осъществява по инициативата „Изкуството днес – за възможностите утре“ на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“, съвместно с ФКЦ и други партньори.
Сериалът „Маша и Мечока“ разказва забавни истории от приятелството между кипящото от енергия момиченце Маша и ветерана на цирковия труд Мечока. Всичко започва с незаконното проникване на първата в частната собственост на втория. Мечока се опитва, но така и не успява да изкара Маша от дома си и оттогава стоически понася лудориите  на младата експериментаторка, която никога не би пропуснала възможността да командва такъв голям, силен, но и много добър звяр.
 
Анимационната поредица се появява за първи път през 2009 г. Първоначално се разпространява само в интернет, но след като печели вниманието на голяма руска телевизия, епизодите са включени във вечерната детска програма за „Лека нощ“. Днес историите за Маша и Мечока са едни от най-популярните по света, излъчват се в над 100 държави, а от  2016 г. сериалът е в топ 10 на YouTube класацията на най-успешните видеоклипове в историята.
 
Благотворителната прожекция е в подкрепа на децата в неравностойно положение от ЦНСТ „Изгрев“, ЦНСТ „Другарче“, Дом „Княгиня Надежда“ и възпитаниците на Помощното училище с интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Кривня – институции, които Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ от години подпомага с различни инициативи и проекти, насочени не само към подобряването на качеството на живот на децата, но и към тяхното образователно и творческо развитие, социализация и интеграция. Децата от домовете ще бъдат специални гости на прожекцията. За тях и за всички зрители входът е свободен.