Благотворителна разпродажба на картини събра 38 500 лева за деца от домове

02.12.2015

38 500 лева бяха събрани по време на тазгодишната благотворителна кампания на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“, чиито своеобразен финал се проведе снощи в Галерия „Графит“. Инициативата се реализира чрез целогодишна продажба на произведения на изкуството от колекцията на Фондацията.
През 2015 година в каталога бяха включени над 220 живописни платна, малки пластики, фотографии и икони на повече от 80 български и чуждестранни автори, които подкрепиха кампанията, дарявайки изцяло или частично. Общо 135 са продадените произведения, като сред най– предпочитаните автори са утвърдени творци, като Светлин Ненов, Васил Петров, Ивайло Евстатиев и Анатолий Панагонов.
Събраните средства са за децата от институциите, които Фондацията традиционно подпомага - домовете „Княгиня Надежда“, „Другарче“ и ЦНСТ към дома, помощното училище с интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Кривня, а от тази година вече и подрастващите от центровете от семеен тип „Изгрев – Изток“ и „Изгрев – Запад“ във Варна, както и Дома за медико-социални грижи за деца в кв. Виница. Средствата ще бъдат вложени за образователното, творческото и духовното развитие на децата, за подобряване на социализацията и интеграцията им, за по-добрата им жизнена, творческа и здравословна среда.

С уважение към онези партньори, които са допринесли за реализацията на благотворителни инициативи на Фондацията през 2015-та година, за пета поредна година бяха връчени плакетите „Арт дарител“. Тазгодишните носители на отличието са художниците Николай Русев и Марина Русева, Даниела Димова – председател на ПК 
„Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна, през изминалият мандат 2011-2015, „Нектар Натура“ ООД и ЗАД „Армеец“.  

Кампанията беше подкрепена от много бизнесмени, политици, артисти и музиканти, сред които Белослава, Живко Петров и Димитър Семов, както и струнен квартет „Кантабиле“. 
Специални поздравление към Фондацията и всички дарители, по повод инициативата, бяха изказани, чрез изпратените поздравителни адреси от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и министъра на туризма Николина Ангелкова. 
Приветствие и поздравления, бяха изказани и лично от г-жа Пламена Маринова – заместник - кмет на Община Варна.
Чрез подготвените благодарствени адреси и специално, ръчно изработени Коледни сувенири и картички, своята сърдечна благодарност към Фондацията и всички дарители, изказаха и децата лишени от родителска грижа, в чиято полза се провежда инициативата.

Със събраните средства по време на Благотворителна кампания 2015 ще бъдат обезпечени целите, които Фондация „Свети Свети Константин и Елена” си поставя:

I. Целогодишни дейности:
-  Осигуряване на ежегодните ремонтни дейности в подпомаганите институции;
- Продължаване на  учредените стипендиантски програми в областите „Туризъм“ и 
„Изкуства“ и „Здраве чрез СПА“;
-  Влагане на средства в образователната и социалната интеграция на деца и младежи в неравностойно положение чрез реализация на собствени проекти в сферата на културата, науката, изкуството, образованието.
- Осигуряване на курсове и участие в програми за допълнителна квалификация на завършващи средното си образование младежи и девойки от домове и центрове от семеен тип;
- Организиране на извънкласни дейности за децата – спорт, изкуства, образователни и др.

ІІ. Събитийни дейности на фондацията
1. Празник на детската книга и рисунка в чест на 2 април – Международен ден на детската 
книга и рожден ден на Ханс Кристиан Андерсен.
2. Организиране на детски празник в чест на 1 юни – Международния ден на детето.
3. Обезпечаване децата с учебни пособия и помагала за началото на учебната година – 15 септември.

От 3 декември 2015 г., колекцията на Фондация „Свети Свети Константин и Елена” ще бъде изложена отново в арт пространството на Хотел & СПА Азалия в к.к. Св. Св. Константин и Елена.  Всеки, който има желание да помогне на децата в неравностойно социално положение може да направи дарение като:
- откупи произведение на изкуството;
- направи парично дарение.

От името децата от домовете и лично от наше име благодарим на всички партньори, приятели и съмишленици, които ни подкрепят в благородното дело.