Богат календар от събития за 110-годишнината на курорта Св.Св. Константин и Елена

01.02.2018

Тази година се ще се отпразнуват 110 г. от създаването на курорта Св. Св. Константин и Елена, с което се отбелязва и началото на организирания черноморски туризъм в България. Календарът включва много интересни събития, каза на заседанието на постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. св. Константин и Елена холдинг" АД – съорганизатор на честванията.
 
Годишнината е подкрепена от Министерството на туризма, община Варна, всички регионални браншови организации и собственици в комплекса, който с указ в далечната 1908 г. е обявен за първия черноморски курорт в страната.
 
Има национална програма за годишнината, в която участват и българските културни институти. Ще се издаде юбилейна книга. С материали на медиите ще се организира юбилейна фотоизложба, която ще обиколи европейски и световни градове, в които има културно-информационни и туристически центрове.
 
Стремежът на организаторите е всеки месец да има поне 1 събитие, като водещата цел е представянето на курорта Св. Св Константин и Елена и Варна като целогодишна дестинация за туризъм и СПА.
 
Още на 14 февруари в столицата съвместно с общината ще се участва в традиционното изложение в столицата „Ваканция и СПА“.
 
Традиционният пленер за скулптура "Докосване до природата" за поредна година ще украси алеите и парковете на курорта с уникални произведения на изкуството.
 
На 21 май е празникът на курорта Св. Св. Константин и Елена, в него тържествата за юбилея ще се съчетаят с големия християнски празник.
 
Организаторите ще зарадват децата на 1 юни с празник, който ще има второ издание в разгара на сезона през август.
 
За своята 110-годишнина Св. Св. Константин и Елена ще бъде домакин и на националния съвет по туризъм.
 
Съвместно със студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ ще се състои ландшафтен конкурс, в който ще бъде представен проект за озеленяване.
 
Курортът ще участва в европейската седмица на спорта през февруари. За 10-та поредна година ще се проведе международният турнир по тенис.
 
През ноември е форумът на Европейската СПА асоциация. Комплексът ще се включи и във форума на побратимените на Варна градове. Организиран ще бъде и празник на гроздолечението.
 
Много археологически артефакти от древно римското наследство ще бъдат изложени в курорта Св. Св. Константин и Елена, напомняйки че в района още в минали времена имало СПА и балнеология.
 
Не са забравени и доайените-служители. Те ще имат почетна среща със студенти, ще бъдат наградени с плакети като признание на заслугите им към туризма и курорта, добави Елена Косева. 
 
За честванията на 110-годишнината на курорта Св. Св. Константин и Елена община Варна ще отдели 100 000 лв. в бюджета си за 2018 г., решиха съветниците от комисията.