Варна отбеляза Международния олимпийски ден с крос на Алеята на спортната слава

23.06.2016

С крос на Алеята на спортната слава, деца от Спортното училище във Варна отбелязаха Международния олимпийски ден. През 2013г. Панорамната алея беше реновирана от Холдинг Варна АД, като дарение за варненци и гости на града. От тогава насам тя се превърна в любимо място за разходки и спортни прояви.

За поредна година Варна се включи в отбелязването на Международния олимпийски ден. Вече повече от 10 години на 23 юни в морската столица се организират различни спортни прояви от Олимпийския клуб във Варна и общинската дирекция „Спорт“.
В превърналия се в традиция крос по Алеята на спортната слава и тази година се включиха деца и младежи от Спортното училище „Георги Бенковски“. Те носеха олимпийския флаг и българския трибагреник.
В духа на олимпийския принцип, според който е важно участието, всички атлети получиха грамоти, подписани от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.
 „Тази година Международният олимпийски ден е особено важен за нас, тъй като сме в олимпийска година. Знаете, че след по-малко от два месеца започват игрите в Рио. Ще бъдем много щастливи ако след няколко години някой от вас представи Варна на олимпийски игри. Ние от община Варна, освен че подкрепяме масовия спорт, наблягаме на развитието на олимпийските спортове. Ясно е, че е нужно време, резултатите ще дойдат занапред, а вие сте бъдещето на варненския спорт“ – обърна се към децата директорът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров. Той пожела успех на варненските представители в предстоящите летни олимпийски игри в Рио – Елица Янкова – борба и Денислав Коджабашев – тенис на маса, който ще се включи в параолимпийския турнир. 
За поредна година на 23 юни председателят на олимпийския клуб във Варна Валентин Пантелеев напомни на децата, че спортът не е само победи и медали, по-важни са феърплеят, моралът и приятелството.  
Учениците от спортното училище, които се включиха в отбелязването на международния олимпийски ден, бяха поздравени и от Детелина Желязкова, областен експерт в Министерството на спорта. Тя отбеляза, че през тази година се навършват 120 години от първата Олимпиада в Атина през 1896 г.
Международният олимпийски ден се чества от 1946 г. в много страни по света.

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов