Крайбрежната панорамна алея ще бъде преобразена до началото на туристическия сезон

20.04.2013


    До края на май крайбрежната панорамна пешеходна алея ще бъде изцяло преобразена. Проектът за благоустройството днес беше представен и съгласуван в Областната администрация - Варна. Инициативата е естествено продължение на мащабните усилия за противоерозионното укрепване на ската, който е част от инвестиционния проект „Алея Първа“.
    През следващите два месеца алеята ще промени напълно своя облик: асфалтовите настилки ще бъдат възстановени, ще се поставят ново алейно осветление, предпазни огради и пейки за отдих. Така районът, който през последните години бе занемарен, обещава да се превърне в любимо място за разходка и спорт на варненци. 
    Проектът, който ще бъде реализиран изцяло със средства на "Холдинг Варна" АД, предвижда и изграждането на три спорти площадки с ударопоглъщаща настилка. Те ще бъдат разположени по протежение на панорамната алея и ще бъдат оборудвани с модерни фитнес уреди. 30% от съоръженията ще бъдат предназначени за хора със специални двигателни потребности. Всички уреди обаче ще могат да се ползват напълно безплатно от жителите и гостите на морската столица. 
    На фона на тази атмосфера и красивата морска панорама, алеята ще предложи и 10 площадки с възпоменателни знаци, които ще представят постиженията на варненските спортисти. Паметните плочи ще бъдат изработени от неръждаема стомана. 
    „Полираната стомана има свойството ефектно да пречупва слънчевата светлина, което ще създаде естествен ореол около паметните плочи“, коментира проектантът Димитър Трайчев. Самата концепция за съдържанието на възпоменателните елементи обаче зависи напълно от решението на местната спортна общественост, която също прегърна идеята за своеобразната Алея на спортната слава на Варна.    
    Инвеститорите са предвидили и подобаващо озеленяване по целия участък с дължина 1100 м и ширина 5 м. По препоръки на експерти то ще включва широколистни дървета, кълбовидна туя, ниски вечнозелени храсти като юниперус, котонеастер, цъфтящи и полувечни зелени храсти, дребни рози и спирея япон, лавандула трева и тревни площи. С нова зеленина ще бъде „облечена“ не само панорамната алея, но и скатът, който вече е укрепен.