Международно участие на пленера Докосване до природата догодина

16.05.2017


Амбицията да поканят творци отвъд границите на България, заявиха управителят на фондация Св.Св. Константин и Елена - Елена Косева и артистичният директор на форума - Ненко Чернев

Очаква се в четвъртото издание на пленера "Докосване до природата" догодина, да има и международно участие. Амбицията да поканят творци отвъд границите на България, заявиха управителят на фондация „Св.Св. Константин и Елена“ - Елена Косева и артистичният директор на форума - Ненко Чернев. „Щастлива съм, че успяхме да създадем едно събитие, което се превръща в традиция и обогатява облика на нашия курорт и на нашия град - Варна. В рамките на пленера има и съпътстващи събития, които са свързани с главната цел и смисъл на съществуване на нашата фондация. Предвидили сме три арт работилници, по време на които авторите и децата в неравностойно положение, които подкрепяме, творят заедно. И тази година в рамките на пленера „Докосване до природата“ подадохме ръка на млад художник. Осъществихме в галерия „Графит“ изложбата на Велина Гребенска. Част от творбите си младата художничка ще дари на нашия фонд, чрез продажбата на който целогодишно набираме средства в подкрепа на децата в институциите и за продължение на стипендиантските фондове, които учредихме“ – подчерта Елена Косева. 

„Благодарен съм на авторите, които участват в пленера тази година, защото показват отговорно отношение с усърдната си работа да реализират в срок проектите, които са предложили. По време на форума има една много хубава атмосфера, която може да се създаде само между артисти. Тя не може да бъде режисирана по никакъв начин. Надявам се в следващите издания да имаме възможност да допълним и обогатим форума с международно участие“, отбеляза Ненко Чернев. 

Пленерът „Докосване до природата“ се организира от фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с подкрепата на община Варна, „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД и „Скални материали“ АД - гр. Русе. 

„Убеден съм, че подавайки си ръка, тогава когато сме с отворени сърца, ние можем да постигаме повече. Мисля че културните пространства на територията на града ни и на курортните комплекси се нуждаят от една такава инициатива, едно такова деликатно вмешателство с формата на докосване до природата. Това могат да го правят само хората, които са отговорни към тази природа и имат възможност чрез своето изкуство да се докоснат до нея“, коментира заместник кметът на община Варна Коста Базитов.Третото издание на пленера „Докосване до природата“ тече в курорта "Св. Св. Константин и Елена" от 4 до 21 май. В него участват петима автори, четирима от тях и с предишни изяви на симпозиума. 

Творците благодариха на фондация „Св. Св Константин и Елена“ за предоставената им възможност да се включат в пленера и на артистичния директор Ненко Чернев за подкрепата по време на събитието. 

Готовите творби ще бъдат показани в своеобразна изложба на 21 май, а след това ще бъдат експонирани в парковата част на курорта "Св.Св. Константин и Елена".