Официално откриване на "Алея на спортната слава"

09.05.2013

Днес – 9 май,  в непосредствена близост до Делфинаруима в Морската градина беше официално открита  "Алея на спортната слава". На събитието присъстваха Сребърните медалистки в гребането от Монреал/1976/- Капка Панайотова и Рени Йорданова, заедно с треньорът Емил Нейков,  областният управител Коста Базитов,  вр.и д. кмет на Варна - арх. Димитър Николов,  главният секретар на Община Варна- Михаил Куликов, изпълнителните директори на „Холдинг Варна” АД – Милчо Близнаков и Ивелина Шабан, общественици и граждани на Морската столица.  
Откриването започна с приветствени слова и обявяване имената на олимпийците ни –медалисти и участници, както и спортовете, които са представяли Варна на най-големият спортен форум.  С пожелание за много нови успехи на спортистите от Варна, Областният управител Коста Базитов изля традиционното менче с вода на алеята пред младежите от Спортно училище „Георги Бенковски”- Варна, които се включиха в лекоатлетически крос в края на официалната церемония. 
Идеята за създаване на "Алея на спортната слава" във Варна  беше обсъдена на работна среща на областния управител Коста Базитов с ръководството на община Варна и представители на Обществения съвет по спорт в града. Обновенният участък от панорамната алея е финансиран изцяло от  „Холдинг Варна”АД- инвеститор на проект „Алея Първа”. 
Варненци си спомнят, че при активизирането на срутището през 2011 г. разходката по панорамната алея не беше безопасно. Възстановяването на нарушената асфалтова настилка, поставянето на ново алейно осветление и пейки за отдих по протежение на алеята, изграждането на площадки с модерни фитнес уреди, както и напълното подменяне на предпазната ограда беше реализирано в рамките на предвидените два месеца. Всички уреди могат да се ползват напълно безплатно от жителите и гостите на Морската столица. На фона на красивата панорамна гледка, алеята предлага и 10 площадки с възпоменателни пластики, които представят постиженията на варненските спортисти.