По-широк плаж и нова визия за заведенията до морските Бани на Варна

22.04.2016

По-широк плаж и нова визия за заведенията до Морските бани на Варна (снимки)
Заведенията на Централните и Северните морски бани във Варна вече ще работят целогодишно. След мащабна реконструкция и модернизация, баровете и ресторантите край морския бряг ще бъдат вдигнати в изцяло обновените сгради, строени точно преди 90 години. 

Новото сега е, че Централният и Северният плажове ще бъдат освободени напълно от дървените скари и масите, разкри за Moreto.net търговският пълномощник на фирмата-концесионер на Алея Първа „Лазурен бряг 91“, Андрей Василев.

По думите му, проходите към пясъчните ивици ще са направени от ковано желязо, а сградите, които са в стил Късен сецесион ще са с ефектно фасадно осветление. „До края на май трябва да приключат всички ремонтни дейности, надяваме се да привлечем колкото може повече посетители през годината“, каза още Андрей Василев. 

Той разкри, че за приятната атмосфера на крайбрежната алея ще допринасят и решени в един стил киоскове и павилиони, в които местни творци ще могат да излагат картини, сувенири и арт инсталации. Предвидено е място за художници, които ще рисуват на място, за живи статуи и за улични артисти. „Помислили сме дори за жените, които продават плетива на една кука“, обясни още Андрей Василев. По думите му идеята е всички павилиони по цялата алея да изглеждат по един и същ начин, а вече има и изготвени проекти.

Общата инвестиция за всички ремонти, започнали още през миналата година, е между 7 и 9 милиона лева. Само през тази година ще бъдат вложени близо 4 млн. лева. Мащабният проект се реализира по повод годишнината от построяването на Морските бани. Всички строителни дейности са съгласувани с Министерството на културата. Изгражда се нова дъждовна канализация, ще бъде асфалтиран и пътят. Почти готова е подпорната стена към ската на Морската градина. Тя ще бъде облицована с дялан варовиков камък.

Очаква се през следващата година модернизацията на алеята да продължи от края на Северните морски бани до някогашния Рибарски мост, за който има идеи да бъде възстановен, каза още Андрей Василев.
Морските бани във Варна са завършени и пуснати в експлоатация през 1926 година. В началото те функционират с две отделения – за мъже и за жени. Впоследствие край брега е вдигнат ресторант „Монте Карло“, който разделял двата плажа. По-късно е открит и легендарният Снек бар „Фар“. Поради отпадането на необходимостта да служат като съблекални, още от 1998 година Баните, които тогава са 100 % държавна собственост, са със сменено предназначение за заведения, клубове и атракциони.

Източник: www.moreto.net