ПСК "Черно море" счупиха три национални рекорда в Бургас, Холдинг Варна АД осигури спортната екипировка на отбора

04.10.2016

Антон Гиляревский: Калина Николаева бе перфектна на100 м гръб и 100 м делфин

Три национални рекорда подобриха талантливите състезателки на ПСК „Черно море”  – Калина Николаева и Божидара Орленко, по време на второто издание на международния турнир по плуване „Бриз” в Бургас. Организатор на спортния форум е местният плувен клуб „Бриз”, с подкрепата на община Бургас и БФПС. Надпреварата, в която участваха 300 плувци от България, Хърватска и Молдова, бе на 25-метров басейн.

„Щастлив съм, че две състезателки от нашия клуб подобриха национални рекорди по време на този силен турнир. Калина Николаева бе перфектна и счупи рекорди в дисциплините 100 м гръб и 100 м делфин, а Божидара Орленко – на 50 м бруст”, коментира треньорът Антон Гиляревский, който предвождаше плувците. Той изрази задоволството си от силното представяне на момчетата и момичетата от клуба. И анонсира, че очаква добри изяви и на предстоящото състезание „Талънт къп”.


Във втория ден от турнира в отделните възрастови групи Божидара Орленко взе сребърен медал в дисциплината 100 м бътерфлай, Калина Николаева също е вицешампионка. Ева Вълева и Йоана Дерколе ликуваха с титли. При момчетата Дениел Нанков е номер едно, а Лъчезар Добролевси се класира втори. На 50 м свободен стил Калина Николаева е златна, шампионка е и съотборничката й Ева Вълева. София Иванова и Тея Николова са втори. При момчетата в същата дисциплина Дениел Нанков е първи, а Лъчезар Добролевски завърши трети.
Варненци плуваха прекрасно и на 50 бруст, където Орленко и Дерколе станаха № 1, Тея Николова е втора, а Рени Христова и Маргарита Трацевская – се подредиха трети. Клубната щафета на черноморци в състав – Дениел Нанков, Костадин Векилов, Георги Ковачев и Лъчезар Добролевски се класира на трето място в дисциплината 4Х100 м свободен стил.

В първия ден от турнира Калина Николаева стана първа на 100 м гръб, а Трацевская се нареди на второ място. В тази дисциплина, но при представителите на силния пол Добролевски е златен, Александър Донков – трети, а Самиуил Данаилов – сребърен медалист. На 100 м съчетано Вълева е № 1, Орленко , Дерколе и Николаева завършиха на втора позиция, а София Иванава е трета. Дениел Нанков не даде шансове на съперниците си и ликува с титла, а Добролевски – с вицешампионски трофей.

София Иванова и Ева Вълева са шампионки на 50 м бътерфлай. Съотборничките им Орленко и Николаева се класираха на второ място. Дениел Нанков отново е първи. Щафетата на черноморци в състав – Николаева, Трацевская, Орленко и Вълева прегърна вицешампионска титла на 4Х50 м съчетано плуване.

Силните изяви на варненци не спират дотук – на 100 м бруст Орленко и Дерколе са шампионки. Христова, Трацевская и Николава имат сребърни отличия. При дамите в дисциплината 100 м свободен стил Николаева и Вълева са лидери, Иванова е втора. Дениел Нанков е победител в тази дисциплина при момчетата. Лъчезар Добролевски прегърна вицешампионска титла. На 50 м гръб Калина Николаева се класира първа, а Маргарита Трацевская взе сребро. Титла и вицешампионски трофей черноморци извоюваха и при силния пол. Златото отиде при Лъчезар Добролевски, а среброто спечели Александър Донков.

Любопитен факт бе това, че за първи път на състезание у нас параолимпийци направиха демонсрация по плуване.
 
pskchernomore.org