Участници от цялата страна се включиха в Черноморски маратон-Ракитника 2017

21.11.2017

 Дъждът не попречи на над 200 атлети да се съревновават в тазгодишнич Черноморски маратон-Ракитника. Организатори на спортната проява са Красимира Маркович и Николай Колев от платформата за алтернативно бягане iRun. Генерален спонсор на проявата за поредна година е Холдинг Варна АД. 

Стартът беше е в различен час за трите дистанции, за да може всички участници да финишират приблизително по едно и също време.  Първият старт беше на дългата дестинация от 33 км и беше даден в курортния комплекс "Камчия". Останалите стартови точки бяха на 16 км и половина от местността "Боровец". Начална точна на кратката дестинация беше на 7 км от хижа "Черноморец".

„Калното и мокро трасе обикновено е допълнително предизвикателство за участниците, но много от тях го харесват. Работили сме във всякакви метеорологични условия през годините. Когато има добра екипировка и мотивация, всичко се постига“, отбелязаха организаторите от iRun.
 
Финалът на Черноморския маратон и за трите дистанции по традиция е в началото на стълбите на плажа в кв. Галата. 
Най-бърз по 33 километровото трасе бе Калин Василев,който измина дистанцията за 2 часа и 38 минути.
В най-дългата дистанция победата при мъжете, а и при жените беше за бегачи от Велико Търново, които бяха дошли специално за маратона. Калин Василев избяга дистанцията за 2 часа и 38 минути, а Детелина Радославова спря часовника на 3 часа и 37 минути. Те получиха медали и награди от основния спонсор на полезната инициатива и вече мислят за защита на титлите си догодина. 

„Определено имаше изненади, но беше динамично и много ми хареса. Трасето е много хубаво, имаше много кал, но това го направи по-интересно. Хубавите спомени са интересните спомени“, заяви след края на маратона Василев
В останалите дистанции първите места бяха за Елица Данаилова при жените на 7 км и за Даниел Кобашлиев при мъжете. На 16 км и половина при жените победата извоюва Мария Дерменджиева, а при мъжете най-бърз само с минута повече от втория, беше Данчо Петров. 

В края много от участниците получиха и предметни награди, която бяха раздадени на томбола. Така завърши поредното издание на „Черноморския маратон Ракитника“, а успешното му провеждане беше доказано и от близо 15 румънски бегачи, които дойдоха специално за да бягат по красивите трасета около Варна.