19-то класик рали "Нептун" ще мине през крайбрежната алея

24.06.2016

За 19-а поредна година ще се проведе класик рали „Нептун“, което е и ІІІ кръг от националния ретро рали шампионата с коефициент – 3. Тази година колите ще преминат през крайбрежната алея на Варна. В събота след старта в 11,01 ч. от община Варна е предвидено строяване на всички екипажи (21 на брой) пред “Кални бани”. Официалното представяне ще бъде в около 11,45 ч. Оттам красивите возила потеглят към Св. Влас. В неделя в 17 ч. пак пред “Кални бани” ще се проведе награждаването на победителите. И в двата случая колите ще бъдат атракция за гражданите и гостите на морската столица.
 

Андрей Василев (вляво) – търговски директор на фирма “Лазурен бряг`91”, която е концесионер на градските плажове, организаторът на рали "Нептун" Орлин Пенев (в средата) и главният съдия Ефтим Ефтимов.
 
“Щастливи сме и аз като представител на “Лазурен бряг`91” – дружеството, което е стопанин, собственик и концесионер на морски плаж във Варна – Централен, че имахме честта и възможността да се включим като спонсори на част от състезателната отсечката на 19-ото рали “Нептун”. Това става точно за 90-годишнината от създаването на тези сгради – Централни и Северни морски бани. Ще дадем възможност и ще направим необходимото отсечката по крайбрежната алея да стане част от ралито и да го направим традиционо. Едно от най-подходящите места е част от състезанието да бъде пред Северни или Централни морски бани във Варна”, заяви на пресконференция в “Кални бани” Андрей Василев – търговски директор на фирма “Лазурен бряг`91”, която е концесионер на градските плажове.
 “Ще се опитаме рали “Нептун” да стане международно и с тази възможност и помощ ще запазим отсечката пред Централни и Северни морски бани. Тя е изключително атрактивна и мога да бъда само оптимист за развитието на ралито в по-добра посока”, коментира на свой ред и организаторът на класик рали “Нептун” Орлин Пенев.
 
Тази година като съпътстваща проява на ралито се организира изложба на стационарни модели на транспортна техника от Модел клуб “Варна” (във фоайето на общината) и честване на 90 г. Морски бани – Варна.
 
Пред “Кални бани” 2 дни преди състезанието бяха представени лидерите в класирането в националния ретро рали шампионат. Лидери са Детелин и Габриела Наневи с “Мерцедес” със 125 т. Само на 11 т. от тях изостават Георги и Светла Георгиеви (“Порше”), а третото място държи Мартин Аргиров с “Датсун”.
 
Тази година на старт ще застанат екипажи от Варна, Каварна, Сливен, Пловдив, София и Перник. Рекорден блой участници е имало през 1998 и 2006 г. – по 34. Според организаторите 19-ото класик рали “Нептун” с уникалната си отсечка по крайбрежната алея ще бъде и ключово за разпределение на призовите места в държавния шампионат. Тази година състезанието включва 12 часови контроли, 14 етапа точна езда и 1 майсторско управление - общо 270 км.
 
Борис Проданов
Снимки Пламен Гутинов