240 творби в помощ на деца в неравностойно положение за 10-та година във Варна

21.11.2018

 За 10-та поредна година фондация "Св. Св. Константин и Елена" провежда кампания, в която творци помагат на децата от домове за сираци. „Всички творби участват в ежегодния благотворителен коктейл и в  групова изложба. Това припомни в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Елена Косева, управител на фондация "Св. Св. Константин и Елена" и изпълнителен директор на едноименния курортен комплекс. Кампанията бе открита в деня на Св. Лука. Радваме се на традиционното участие на именити автори като Светлин Ненов, Васил Петров, Ивайло Евстатиев, Анатоли Панагонов. Вдъхновяващо е и на участието на произведенията на млади автори, които са събрали смелост да презентират резултата от своята работа. В кампанията има над 240 произведения в различни техники – живопис, акрил, фотографии, пластики. За 1 път се включват по-нетрадиционни като пъзел и сглобено оригами. Участват над 40 автора, имаме международно участие както обикновено. Традиционните компании и дарители, които ни подкрепят, започнаха своите откупки“ – сподели още Косева.

До момента има над 30 купени произведения. Фондацията подкрепя децата от институциите във Варна, центровете за настаняване от семеен тип „Изгрев“ и „Надежда“. Подкрепя и интерната за настаняване на деца със специални нужди в село Кривня. Бройката на техните възпитаници е динамична, през тази година тя е около 120. По думите на Елена Косева фондацията продължава практиката си на основаните стипендиантски програми през 2014 г. „Тази година подкрепихме две студентки в сферата на изкуствата. Ще подкрепим двама студенти в сферите туризъм и здраве чрез СПА. Освен мнението на  управителния съвет на фондацията, каним представители на университетите, на които изпращаме кандидатурите. Те гласуват и така се определят стипендиантите. Основният фактор е добър успех, оценяваме и неравностойното положение“.

На 5 декември произведенията ще бъдат изложени в галерия „Графит“. Надяваме се на присъствието на обществени личности и корпоративни партньори. Специално ще  участва Хилда Казасян. Надяваме се в началото на светлите Коледни празници партньорите да ни подкрепят отново.  Картините с момента са изложени в хотел „Азалия“, в началото на декември ще бъдат показани в галерия „Графит“, могат да се разгледат и на уебсайт и във Фейсбук-страницата на фондацията:

http://www.foundation.bg/, https://www.facebook.com/foundation.bg/

Диапазонът в цените е от 60 до 5 000 лева. Има открити и банкови сметки. От 2014 година досега фондацията е подкрепила 32 деца чрез стипендиански програми.