Над 200 произведения на изкуството в подкрепа на над 200 деца в нужда

18.10.2016

Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ за поредна година ще помогне на деца, младежи и девойки в неравностойно положение, лишени от родителска грижа или със специални потребности


Повече от 200 произведения на изкуството от български и чуждестранни автори  участват в новата сесия на благотворителната инициатива „Изкуството за деца в нужда“, която Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ прави за поредна година в подкрепа на  деца, младежи и девойки в неравностойно положение, лишени от родителска грижа или със специални потребности. По традиция всяка нова кампания на Фондацията в помощ на деца в нужда от Варна и областта започва на 18 октомври - денят, в който православната църква почита Св. Лука – покровителят на художниците. Символичният старт на „Изкуството за деца в нужда“ за настоящата година съвпада с друго културно събитие за Варна, подкрепено от Фондацията – изложбата  „Одесеа“ на  художника Светлин Ненов, с която познатият и обичан живописец от Варна и дългогодишен дарител на Фондацията, ще отбележи 55-тата си годишнина. Експозицията ще бъде открита навръх рождения ден на автора - 19 октомври, а всички картини от изложбата след нейното приключване, ще бъдат включени в подкрепа на благотворителната кампания.

Целта на инициативата е чрез продажбата на художествени творби да бъдат събрани средства, които са предназначени изцяло за нуждите на децата – за тяхното образование, възпитание, развитие, личен комфорт, жизнена среда.
 
За първи път в инициативата за набиране на средства за децата през 2016 г. участва и стипендиант на Фондацията. Това е художничката Верджиния Стефани Дойчева, която след  реализирането на проекта си „Хора и среда“, за който спечели стипендия, дари в полза на кампанията  свои творби.

В унисон с артистичната насоченост на дейността си и на стартиращата кампания Фондацията планира да обяви и новата сесия за набиране на проекти по стипендиантска програма „Изкуства“ 2016/2017, която ще се реализира с подкрепата на един от традиционните партньори на Фондацията – „Куадрант Бевъриджис“ АД - официалният за България бутилировач на продуктите на PepsiCo (Pepsi, Mirinda, 7UP, Evervess, Gatorade) и един от най-продаваните сокове в България PRISUN.

Всеки, който желае да се включи в благотворителната кампания и чрез изкуството да дари средства за децата в нужда, може да разгледа творбите, които са изложени като постоянна експозиция в арт пространството на Хотел & СПА Азалия в курорта Св. Св. Константин и Елена. Картините са публикувани и в интернет каталог в сайта www.foundation.bg  и Facebook страницата на Фондацията www.facebook.com/foundation.bg.