Над 200 състезатели се включиха в най-големия пролетен iRun маратон край Варна

08.05.2016

Холдинг Варна продължава да подкрепя природосъбразните спортни инициативи

Най-голямото в страната пролетно състезание по горско бягане и колоездене „Аладжа манастир“ край Варна включи над 200 участници. Маратонът се проведе на 8 май, неделя. Организиран от местния iRun клуб със спонсорството на Холдинг Варна АД, той вече придобива международна популярност – 20 от бегачите в последното му издание бяха чужденци. Състезателите преминаха през живописните пресечени местности край града, надпреварваха се в бягане, планинско колоездене или в съчетание на двете дисциплини по трудното, предварително маркирано трасе. Най-дългият маршрут на екстремната надпревара достигна малко над 32 км. „Благодарение на генералния спонсор – Холдинг Варна, успяхме да обезпечим цялото мероприятие така добре, че на състезателите нищо да не липсва. По трасето бяха организирани три подкрепителни пункта с храни и напитки, допълнително осигурихме консумативи, медикаменти и рекламни стоки, така както изисква съвременната спортна практика. Особено атрактивен за състезание от такъв мащаб бе наградният фонд на стойност над 5 000 лева. Но все пак по-важно е участието, а не медала”, сподели организаторът от iRun Стилиян Маркович.iRun бягането „Аладжа манастир“ е непрофесионално. Въпреки това в оценката на състезателите трасето е със средна трудност. Заради метереологичните условия през последните пет дни то бе доста разкаляно.  По традиция в iRun  състезанията във Варна се включват  цели клубове, а организаторите и спонсорите са отговорни за безопасността на участниците. Затова по време на целия маратон бе осигурено медицинско обслужване и дежурна линейка, а доброволци помагаха за спазването на маршрута.
След дългия и изморителен спортен полуден, след като и последният състезател финишира, се проведе церемонията по награждаването. Призьорите бяха окичени със специални медали - майсторска ювелирна изработка. Всеки от бегачите получи и грамота с личния си отчетен резултат. Атрактивно и различно решение беше намерено при раздаването на наградите. Всички награди, от най-голямата – велосипед, до най –малката – карта за фитнес, се разиграха на томбола. Така всеки от участниците получи равен шанс да спечели подарък.

„Основната цел на горските бягания и колоездения е да насърчават хората към активен и здравословен начин на живот, към контакт с природата и усет за нейната неподправена красота. Ние приветстваме инициативите на платформата iRun и на организаторите на състезанията от Варна. Ще продължим да подкрепяме техните инициативи, като осигуряваме голяма част от наградния фонд и разходите за провеждането им. Планирали сме да спонсорираме и бягането в местността „Побити камъни”. Тя е едно от емблематичните места за туризма, изпълнено с история и духовна енергия. Затова заедно с всички участници в следващото състезание ще бъдем там и ние, за да ги подкрепим“, заяви Милчо Близнаков, изпълнителен директор на Холдинг Варна - генерален спонсор на маратона „Аладжа манастир”.
Призьорите от маратона „Аладжа манастир”

На 13 км бягане при дамите победителка стана Девора Томас, а при мъжете -  Харолд ван Джилс.
На отсечката от 23 км при жените първа финишира Ева Златанова, а при мъжете – Димитър Янакиев.
Най-дългият маршрут от 32 км при дамите бе преодолян първо от Димитрина Николова, а първи при силния пол - Антон Попов.
Колоездачната обиколка от 32 км първа пребори Венцислава Цачева, а Добрин Лиловски се поздрави със златния медал при мъжете.
Отборната надпревара бе спечелена от тандема на Петър Петров и Александър Светославов.
Златни отличия в дисциплина дуатлон (32 км колоездене и 13 км бягане) заслужиха Косара Ботева и Димитър Карабахчиев.