Ново трасе и регламент за Черноморски маратон/Генерален спонсор на проявата е Холдинг Варна АД

17.11.2016

Ново трасе и регламент предвиждат организаторите  от алтернативната платформа за бягане iRun на Черноморския маратон „Ракитника“. Проявата ще е на 20 ноември край Варна. Генерален спонсор на маратона е „Холдинг Варна“. Всички участници ще получат грамоти и ще се включат в томбола за различни награди. В томполата се включва и Спортен Център ТИМ, като предоставя Карти за 1 месец-неограничен брой фитнес посещения и Ваучери за Масаж. Победителите ще бъдат отличени с медали. До момента са записани 150 участника, като записването все още продължава. Очаква се броят им да достигне 200. Вече има записани участници от Италия и Англия, които традиционно се включват в проявите на iRun. Очакват се и бегачи от София, както и от други отдалечени от морската столица градове. 

„Намерихме нов участък край Варна, на който не сме организирали никакво мероприятие до момента. Уникалното в случая е, че стартът е на едно място, а финалът е на различно. Предвидили сме транспорт на всички участници от финала до стартовата точка на съответната дистанция, а и те трябва да стигнат отново до финала. Маратонът има три дистанции – 33 км, 16 км.  и 7 км.  Трасетата минават през доста живописни области и комбинират няколко вида терен. Участниците ще преминат през асфалтови участъци, през курорта Камчия, през защитените местности Лиман и Ракитника, през плажни ивици, през скали, дори има и малко катерене и спускане, осигурили сме разбира се съответните мерки за безопасност . Състезанието ще е истинско приключение, както за участниците, така и за нас като организатори. Доста сме се постарали да бъде добро преживяване за всички и накрая да остане едно хубаво чувство във всички участници“ – каза в студиото на сутрешния блок на ТВ „Черно море“ Николай Колев от iRun. 

Стартовете на трите дистанции са от различни точки и с различен начален час. По 33-километровото трасе стартът е в 10 часа, на 16-километровото – в  11, а на 7-километровото – в 11,30. Целта е всички да финишират почти по едно и също време, да няма изчакване. Контролно време за преминаване на дългата дистанция е 5 часа, за средната – два и половина, а за малката – час и половина.  Финалът ще е на стълбите за плажа в кв. Галата, като участниците ще финишират откъм плажа.

Има няколко задължителни елемента от екипировката на участниците и няколко препоръчителни. Задължителните са – съд с вместимост поне 0,5 литра за вода и зареден телефон, тъй като ако някой се изгуби или му се случи нещо да може да се свърже с организаторите. Сформирани са мобилни екипи, които ще обхождат трасето и ще предотвратяват евентуални проблеми или ще помагат на участниците при нужда.  

„Има повишен интерес към маратона сред младите хора, все повече ученици се включват в нашите мероприятия. Имаме за наша радост и по-възрастни участници, даже и над 60 години и то сред тях има доста сериозни претенденти за първите места. Прави впечатление, че по-възрастните участници са по издръжливи“ – коментира Красимира Маркович от iRun.

За първи път подобен род мероприятие е сертифицирано от Международната асоциация за трейл бягания (ITRA), което ще даде възможност на участници в 33-километровата дистанция да получат две квалификационни точки, с които да участват в надпреварата за обиколка на Монблан, в която ще се включат състезатели от различни точки на света.


Източник: ИА Черно море