Светлана Хънт е 35 милионният пътник на летище Варна

26.10.2016

Пътничката е под знаков номер за „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД за 10-те години от началото на концесията 

Светлана Хънт от Украйна е 35 милионният пътник на летище Варна. Тя пътува от Дубай и е шокирана в хубавия смисъл на  думата от изненадата, която и спретнаха варненския порт, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, Улрих Хеппе, Главен изпълнителен директор на компанията, журналисти и гости.

За 10-те години от началото на концесията „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД обслужи на летище Варна и летище Бургас общо 35 милиона пътници. Около 13.15 ч. днес на летището в морската столица пристигна самолет на Turkish airlines с полет от Истанбул, в който се намира и победителката под знаков номер 35 000 000.  Самолетът мина ритуално под водна арка, впръсквана от две странични помпи. Събитието е определено като знаково за развитието на бизнеса и туризма в региона. Светлана се чувства българка по душа, макар да е родена в Украйна и да има американски паспорт. Има три деца и споделя, че това е първата награда, която печели в живота си. Освен подаръците, тя получи и безплатен двупосочен билет до дестинация, която си избере от листата на Turkish airlines, който още не знае как ще използва. Тя е убедена, че всеки може да спечели, стига да го желае достатъчно силно.  Светлана е собственик на фондация за спасение на уличните животни в Девня.

35 за нас наистина е знаково число – каза Улрих Хеппе, Главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. 35 години е продължителността на нашата концесия. Досега, през всички 10 години от началото на договора ни, влагаме по 35 млн лева на година в двете летища във Варна и Бургас, които обслужват полети до…забележете… 35 страни. Повече от 100 авиокомпании и 290 дестинации имат възможност да си избират нашите пътници. През последната година отбелязваме 30% ръст на трафика  и сме обслужили с 1 млн пътници повече за година, откакто поехме концесията през 2006 година. Това постигнахме благодарение на прекрасно сътрудничество с Община Варна, Областна управа, бизнес партньори и институции. Нов наш проект цели да засили трафика и през зимата, защото ние така или иначе имахме рекордно лято – каза още Улрих Хеппе.

 Към превръщането на Варна в целогодишна туристическа дестинация се стреми и Община Варна – каза кметът Иван Портних, който не пропусна да отбележи, че морската столица вече си има модерно летище и вярва, че следващото лято ще е още по-успешно.

 „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД е германо-българскa компания, която спечели концесия за управление на летище Варна и летище Бургас за 35 години. В съвместната компания Фрапорт притежава мажоритарен дял от 60%. Компанията управлява и развива двете морски летища - врати към българското Черноморие. През 2015 година летище Варна и летище Бургас посрещнаха близо 4 милиона пътници и повече от 30 000 полета на 100 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 140 дестинации в Европа, Азия и Африка. Във "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във Варна и Бургас работят повече от 650 постоянни и 1000 сезонни служители.