Умее ли добре да управлява финансите си българинът? - Веселин Моров, изпълнителен директор на "Реал финанс"

07.12.2016

Веселин Моров: Българинът предпочита да харчи вместо да спестява
Училището да подпомогне финансовата култура


Умее ли добре да управлява финансите си българинът и как се развиват инвестиционните услуги у нас в условията на съвременното глобално общество – това изясни в сутрешния блок на телевизия „Черно море“ финансистът Веселин Моров. 
 
Според експерта българинът предпочита да харчи, вместо да спестява. След глобалната криза хората се замислят къде да инвестират парите си и как успешно да използват средствата, без да разчитат на пасивен доход от влогове и лихвите, които се получават.  Забелязва се тенденция към забавяне на темпа на нарастване на спестяванията през последните две години, което е показател, че икономиката започва да расте и излиза от кризата. По думите на Моров населението и бизнесът заделят по-малко за спестявания, но има скок на вътрешното потребление от 2 процента, което е доказателство за голяма икономическа активност. Все пак в дългосрочен план от 10 години се забелязва ръст на спестяванията  в рамките на 300 процента - има увеличение  на спестените пари до около 40 млрд. лева на домакинствата, към които могат да се прибавят и 19 млрд. лева на нефинансовите предприятия. 
 
Управлението на личните средства зависи от финансовата култура на всеки човек. Българинът усеща как да управлява парите си. Финансовата култура трябва да се подпомогне чрез образователната система. В ІІІ клас се въвежда предмет “Предприемачество”. Дано да има успех, защото децата няма да са еднотипни и еднообразни в училище, а ще се научат да мислят. Под формата на игра те ще се научат, за да имат база, която ще им трябва, като пораснат.
Все по-голяма популярност добива трейдингът. Това е възможност за търговия, която се предоставя в различни платформи. Може от къщи или от офиса да имаш директен достъп до глобалните пазари. Всеки може да прецени дали иска парите му да са активни, да се използват спекулативно. Спекула е хубава дума, тя дава възможност  да намериш правилния продукт, да го купиш на една цена и след това да го продадеш на друга, по-висока цена, каза още Веселин Моров.