170 атлети от България се впуснаха в трите дестинации на Черноморски маратон "Ракитника", осъществен с генералното спонсорство на Холдинг Варна АД

21.11.2016

170 състезатели от цялата страна се включиха в първия Черноморски маратон. Надпреварата аз непрофесионалисти, включваше три дистанции – 7, 16 и 33км, а стартът на най-дългата беше от Камчия. Финала и на трите дистанции беше в квартал „Галата“. Маршрута включваше трудните и красиви черноморски местности Лиман и Ракитник. Общо 800 метра денивелация трябваше да преодолеят участниците на 33 км. Въпреки трудностите обаче те записаха добри времена.
За два часа и 39 минути финишира победителя в най-дългата дистанция при мъжете - софиянеца Евгени Василев. „ Беше много приятно, много ми хареса – заяви Василев след финала. -  Доста дълга част от трасето беше сравнително равно и разнообразно – море, гора. Много ми хареса, много приятно трасе. Но последните метри бяха ужасни На баира беше тежко, направо си лазех.“ При жените победителка стана Галина Христова.
Доста добри резултати се получиха предвид трасето и условията, защото терена не предразполога за много висока скорост и резултатите надминаха очакванията, които имахме за първите участници, специално – заяви организатора на маратона Николай Колев
На средната дистанция на-добро време постигна Данчо Петров, а при жените Розалия Гуцова. На 7 км победите бяха съответно за Теодора Златева и Светлин Николов. Победителите си тръгнаха с медали, а участниците останаха доволни от организацията.
 „Организацията е страхотна, маркировката беше много добра нямаше шанс човек да се загуби. Голямо браво за организаторите – сподели един от участниците в черноморския маратон Димо Димов. -  Натоварващо беше за мускулите, за ставите, въобще като цяло за тялото, но дефакто беше хубаво трасето, удовлетворен съм от постигнатите резултати.
Амбицията на организаторите на състезанието през следващата година е то да включва и класическата маратонска дистанция от 42км. За всички състезатели бяха осигурени подкрепителни пунктове с храна и напитки. Те получиха грамоти, рекламни сувенири, както и участваха в томбола с десетки награди. Над 20 доброволци обезпечиха надпреварата. Генерален спонсор на маратона бе „Холдинг Варна“.